2014. április 18., péntek

Omlós,ropogós sós rúd

Mindegyiket másért

A sós süteménnyekkel úgy vagyok,mint egy szívtipró a nőkkel.Mindegyikben találok valami szeretnivalót,csábítót.
Annyira gyönyörű idő van,hogy ünnep ide vagy oda én bizony nem sütök-főzök,s állok naphosszat a konyhában,(igaz eddig sem nagyon szoktam)inkább élvezzük a napsütést.Azért készült egy sós süti és lesz valami édes is.S igaz,hogy ígérnek esőt,bízom benne,hogy  frissítő záporról lesz csak szó.
Festünk majd tojást,arra viszont van egy jelentkező segítőm...remélem utána nem kell konyhát is festeni:)A sonka szépen megfő egymagában,vasárnap pedig grillezünk a húgomékkal,az meg ugye csapatmunka.

Omlós,ropogós sós  rúd

Ezt a sajtos rudat azért szeretjük,mert nagyon finom és sokáig eláll.Viszont a sok sajt miatt kissé költséges.A sós ropogtatnivaló legnagyobb előnye,hogy még a gyúródeszkát sem kell összepiszkítani.A túrós pogácsa pedig pillanatok alatt összegyúrható,süthető,nagyon finom is,de csak frissen.
A következő sós süteményt a sok zsíradék teszi ellenállhatatlanná.Baráti összejövetelekre,húsvéti locsolóknak,és minden olyan alkalomra jó választás,amikor nagyobb mennyiséget kell sütni,mivel kevéssé költséges mint a sok sajttal,vagy túróval készült társai.És ez is nagyon,de nagyon finom.



Hozzávalók:

70 dkg finomliszt
50 dkg zsíradék(vaj és zsír felesben)
1 egész tojás
3 púpos teáskanál só
1 evőkanál 10%-os ecet
6 evőkanál langyos víz

tetejére egy tojás a kenéshez,reszelt sajt vagy szezámmag,vagy durvára tört natúr földimogyoró a szórashoz

A lisztet elmorzsolom a zsíradékkal,majd a többi hozzávalót belemérve tésztává gyúrom.Folpackba csomagolva néhány órára,vagy akár egy napra hűtőbe teszem.Sütés előtt fél órával kiveszem a tésztát,hogy könnyebb legyen vele dolgozni.Kinyújtom,megkenem a felvert tojással és megszórom a fentebb felsorolt alapanyagok valamelyikével,vagy feléig az egyikkel,utána egy másikkal.A pizzavágóval csíkozom fel,mert sokkal könnyebb és gyorsabb mint derelyevágóval.Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom és 200 %-os sütőben 15-18 perc alatt szép színűre sütöm.
Sűrűn rakva is négy nagy tepsirevaló ez az adag,szóval szép mennyiség.De nagyon eteti magát,úgyhogy sok vendégnél lehet másfél-vagy dupla adaggal is számolni.Ha pedig mégis maradna,sokáig eláll,úgyhogy kárba biztosan nem vész.
 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Légyszíves kérjed írásos beleegyezésem amennyiben az oldalon lévő írásokat,képeket használni szeretnéd.